Iklaneka

Wednesday, November 3, 2010

Menanti Jodoh Datang Menjemput

SAlam.....

Cerita dibwh sya perolehi dr fwd email yg msuk ke inbox.Diberi oleh seorg kenalan.Semasa sya mmperolehi email ini..sya masih belum berkahwin hatta bertemu pn calon suami ketika itu..Tetapi email ni sya jd kan panduan dan motivasi dlm diri..Alhamdulilh..bertemu juga jodoh akhirnya...Utk yg masih menanti jodoh..bacalah..

Oleh : Dr HM Tuah Iskandar Al-Haj"

Melalui emel, seorang wanita bertanya apakahketurunan menyumbang perihal jodoh. Kakaknya sudahberumur 35 tahun masih belum berkahwin. Usianyasendiri sudah 25 tahun dan masih belum punya teman.

"Tidak, jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanyabelum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untukke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlahperjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebabjambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlahterlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalausepanjang usia itu telah digunakan untuk membinakecemerlangan.

Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2lewat sembahyang. Allah mendengar. Wanita baik untuklelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelakiyang jahat.Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Rightdan biar seorang diri drp menjadi mangsa lelaki yangtidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini.Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yangkita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah danterdetiklah di hati kita, bahagianya org itu.Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki keretamewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahilpula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnyatak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhentiuntuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membelidengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipatganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya,motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau akuhanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dancepat sampai ke tmp yang dituju. Padahal si penunggangmotosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akanmemandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanyajuga datang sama. Semua benda, pasti ada baikburuknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab iadibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluranyang betul untuk melepaskan shahwat di samping membinasahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramaiorg yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.Ramai orang menempah nerak sebaik sahaja melangkahkankaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab danKabul selain menghalalkan hubungan kelamin,tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak?Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, andamembina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji,memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorbanapa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usahberkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmuuntuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jikarasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2,carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulusebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untukmelangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuhterjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cubamendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikanpahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelangganguntuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikansyurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dariketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan -bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukanberkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akandatang menjemput, namun perlu juga anda membukalorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidakterhalang.

---------------------------------------------------
Renung2kn...sekian...

Bye....

2 comments:

  1. kak fini thanks.......sgt membantu

    ReplyDelete
  2. soal jodoh ni kena usaha & tawakal. mmg pyh nak mencari yg btl2 sesuai dgn kita.

    ReplyDelete

Ade ke yg sudi komen?Kalau sudi dipersilakan dgn berbesar hati :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...