Iklaneka

Monday, October 31, 2011

Kakak ade Final Exam hari ini...

Salam semua...


Hari terakhir di bulan October 2011..Esok sudah memasuki hari pertama di bulan November yg mna ade kira2 2 bln je lg utk tamat 2011...

Hari ini adalah hari yg penting utk kakak!!! Yerrr...final exam koooo..Kelas ko nakk..Playschool 4y pn ade exam..Hahhaha....SO ini adelah exam utk pnghujung thn..Harap kakak akan buat lbh baik lg dr exam pertengahan tahun..Mama & Abah doakan yg terbaik je utk kakak semoga kakak dpt jwp exam dgn jayanya..


::Berposing sblm pegi skul utk hari ini..Ntah naper plak baik hari ni..Bertdung litup plak kamu nabihah!!!Layan kn je le..janji mood dia baik & hepi..Yg pasti tudung mama nye jd mangsa...


Walaupun dia xde le kesah sgt..Tak bape fhm pn benor nye apa itu exam..Hahhahah..Layan kn je le nak...tiba msa nnti kamu akan fhm..Kematangan akan muncul selari dgn umur kamu nnti...
SO xperlu nk push2 sgt bdk2 umor gini...Let it go je le..Just let her folow the road...Kita hnya lihat dan memantau sahaja...

SO far kakak mmg bleh la..Byk bnda la yg dia hafal tp hafal je le..Kang klu ditnye mula blur2 kn..
Takat nombor tu smpai 100 pn bleh kira klu dibiarkn..Tapi ade le kdg terlompat2 no nyer..tp kang bila tnyer ini no apa?Mula la xbape knl no..Begitu jgk ngn huruf, ABC lancar yg amat..Tapi kang di tnye ni huruf apa?Kang mula le sepi ingat2 lupa..Tapi xper...Mama tidak le mngharap kamu pandai mmbaca laju bagai keretapi..Janji kakak pndai mengaji dan mnghafal surah2 Lazim serta tau bacaan solat serta tahu menulis..Yer!!! kakak sgt pndai menulis sekarang..Mewarna sgt cantik dan kemas..Tp tngok mood le gak..KLu dtg monsun rajin cantik yg amat. Tapi klu mood kelaut, cakar ayam lg cantik aku rsa..hahahha.


Dh mmg niat mama & abah dlu msa tekad anta kakak ke skul..Target utama adalah pengisian rohani itu..Alhamdulilh..Kakak mmg tau baca smua dan lancar..Malahan lagu2 nasyid dlm bahasa Arab juga kakak tau mnyanyi...Di sebabkan kakak le..abah bertekad memasuki Kelas bahasa Arab pd thn hadapan..Insyallh..Moga di izinkan Allah niat murni abah menuntut ilmu dlm mengetahui bhasa AL-Quran ini..Smua nya demi kakak..Asyik2 kakak je kn..Adik mna?hhahaha

Adik blum lg..He still infant la...Thn dpn msuk toodler sudahhh...So baru byk kesah..NI pn byk kesah dh ni smnjak dh jd senior kt taska..Menumbuk org lain je kn...Dlu dia asyik kna gigit, skang dia dh senior menumbuk kwn2..Haih..pening dibuat nya...

Sekian utk kali ini...

::Kejap je msa berlalu..Dah besar kakak, umur meningkat selari dgn perkembangan badan!!..hahhah..

Thursday, October 27, 2011

Bangun pagi je nangis!!!!

Salam semua...

Lately ni aku sgt down memikirkn psl Nabihah...Dh nk ujung2 thn ni la asyik wat perangai je le dia..Hari2 ckp xmo gi skul..Bila di tnye jer.."Esok kakak pegi skul tau"..Sepantas kilat dia mnjwp "Kakak xmau pegi skul"..Aduhaii...naper ni kakak...



Sampai tahap penah dia xmo kuar dr kereta occay!!!..Menangis xmo gi skul..Jenuh pujuk, but bila cikgu dtg ok plak..Sekarang ni wafiq ok dh, cuma ade le kdg2 dtg angin xmo di lepas dr dukungan, but kakak plak buat hal..Dh tnyer dia knapa xmo gi skul..Xde plak di jwp. Dh tnya cikgu gak..bihah ni naper..Cikgu ckp kt skul ok je le..Hepi je le ngn kwn2...

Tapi betul pn sbb bila msuk je skul terus terloncat2 ngn kwn2...Tapi kami saspek dia cam penat..
Sbb klu hari Isnin mcm cergas, sbb 2 days dh ckup rehat kt rumah..Wakeup early morning for the next day with happily & more energetic but bila start msuk selasa,rabu, kamis dia sgt down ok..mata pejam merangkak je toilet..What to do..mmg kesian la gak..6.30am dh kna bangun..Klu bdk lain msa tu sedap berlengkor dgn bantal busuk dia dh kna bangun..Adik tu ok la..sauk je dukung angkat pi taska but mcm dia kna bangun,mandia..siap itu ini...

Mmg byr bersabar nk menghadap kerenah ank utk mengenal dunia..But what to do..klu bkn sekarang esok lusa dia ttp kna hadapi...Tapi bdk biasa la...hari2 pn dia ckp xmo pi skul..tp bila jmpa kwn2..ilang segala..happy smua...

So sekarang aku buat mcm2 utk dia...Sbg motivasi utk dia mnghadapi hari2 berikutnya...Yg plg utama kna buat sarapan...So bila dia tngok mama also wakeup early tp prepare the meal dia mcm semangat le jgk...Tu blum lg everyday keep on promising her blk awl..Lately ni mmg kami slalu ambil dia lewat..So tu slah satu punca le kot dia xmo gi skul sbb cam bosan lma sgt..But what to do..kereta sebijik je..ni le yg pyh nye...Aku mmg tajam pukul 5pm blk but abahnya la..byk kje..byk kje...Kdg smpai sejam lbh aku menunggu, kematu bontot dh..Tu yg kdg mula la tarik muka 14!!!! Terpk kn ank lg bla bla bla..haih mcm2 la...

Yg pasti mmg doa hari2, supaya kakak sntiasa ceria tiap bg bila nk bangun pagi ke sekolah....Begini le ank ku, bila mau menjadi manusia....
Untuk ibu2 di sana, layan kn je le, klu pk kn kesian mau xcelik dunia le ank kita...betul tak?



Tuesday, October 25, 2011

Kalaulah Kekasih-Mu,Masih Berada Bersama Kami

Salam Semua...


~ Lau Kana Bainana adalah program dokumentari televisyen yang mengkaji penerapan nilai-nilai Islam yang diajarkan oleh Nabi Muhammad, dalam realiti masyarakat semasa. Tontoni di TV Al-Hijrah setiap Ahad, jam 9 malam.
====================
LAW KANA BAINANA

video

*Special thanks to Asyraff Hafdzan Abdullah for translation..
Puisi Intro
----------
Wahai Tuhanku, kami telah lalai lupa,
Namun setiap orang daripada kami tetap tamakkan,
Keampunan-Mu, dan sifat pemurah-Mu dan kebebasan daripada neraka-Mu,
Dan juga kami tamakkan syurga, yang dimasuki bersama-sama penghulu seluruh manusia.

Kami mohon pada-Mu...
Mohon dengan sangat, wahai Tuhanku,
Dari sudut hati kami yang paling dalam...

Start
-----
Kalaulah Kekasih-Mu, masih berada bersama-sama kami,
Akan terlunaslah segala hutang dan semakin hampirlah
dengan haruman Baginda, sebelum hilangnya,
rasa yang meronta-ronta untuk berada hampir dengan Kekasih-Mu.

Berada berhampiran Baginda, jiwa turut menjadi harum
Dan apa jua yang kalian doakan kepada Allah, akan diperkenankan,
Cahaya Nabi Muhammad tidak akan pernah sirna,
Sempatkanlah kami bertemu dengan Baginda,
Wahai Tuhan yang Maha Memperkenankan doa hamba...

Hidayahmu kepada alam merata meluas,
Tanda hampirnya kasih sayang Tuhan pemberi hidayah,
Hadith-hadithmu ibarat sungai mengalir jernih,
Berada di sisimu bagaikan dahan yang tumbuh segar dan basah.

Kutebus diriku dengan dirimu, wahai Kekasihku,
Nabi Muhammad yang mulia, yang asing,
Berada berhampiranmu, jiwa menjadi harum,
Wahai yang diutuskan sebagai tanda kasih sayang Tuhan kepada seluruh alam....

Wahai Kekasihku, wahai Nabi Muhammad
Wahai doktor hatiku, wahai yang dipuji dipuja
Dirimu memiliki kelebihan yang diakui
Oleh Tuhan yang turut berselawat ke atasmu.

-----------------------------------------------------------------------------

Sgt syahdu mndengar puisi ini....Aku mmg tau psl rncangan LAU KANA BAINANA ni bila terbaca di sebuah akbar arus perdana..Tapi masih tidak mengambil kisah sehinggalh mndpt 1 fwd mail dr seorg teman isi sebuah akhbar Harakah yg bertajuk Dari Sham Kamikaze ke Lau Kana Bainana.

Bila terbaca email tu, perasaan hati ini meragut2 ingin mendengar puisi LAU KANA BAINANA ni...bila terdengar aje..mmg rsa sgt syahdu dan ingin menitis air mata dibuatnya...Dengarkn lh wahai2 teman2 ku sekelian..Puisi indah ini...


Monday, October 24, 2011

Kami Sekeluarga Tak Sihat...

Salam semua....


Kami sekeluarga tak sihat.....

Wafiq sudah mula beransur pulih..Rentetan demam ketika bercuti di KK, bersmbung sehingga blk..But on off...Alhamdulilh wafiq dh recover hanya selsema yg tinggal...

But abahnya demam bermula hari jmaat sehingga semalam..Alhmdulilah..hari ni nmpk semakin pulih, cuma keadaan masih lemah..tp ttp meneruskn kerja...

Cuma kakak mula terasa panas badan pd ptg smlm..But bila di bg ubt, alhmdulilh..normal suhu nye..But pukul 3am mlm td kembali demam..Pg ubt semula..Pg td nmpk sihat dan cergas utk ke sekolah..apa2 pn aku ttp mmbekal kn ubt-ubtan kesekolah...



Ku gagah kn diri ini mnjd seorg yg kuat, mnjd SUPERMAK demi suami dan anak2...Ya Allah..kuatkan lh hamba Mu ini menahan dugaan ini...Amin...



Thursday, October 20, 2011

Getaway 2011 ~ Kota Kinabalu,Sabah - Part 3

Salam smua...

Hari ke-3 di KK iaitu 17/10/2011...Memandangkan smlm ank2 smua xbape sihat...Hari ini mereka bangun dgn ceria dan bertenaga..Maby ckup rehat mlm td..Lg pn aku 4jam skali bg ank2 ubt..So, alhmdulilh...sihat mereka..Risau jgk le..klu xsihat mmg ari ke3 ni stay dlm blk je le..menanti waktu blk..Tp syukur..mereka sihat...


Permulaan hari dgn breakfast di hotel..Menu yg berbeza cuma hari ni mcm xramai org..Ye le hari isnin kn, kurang le org bercuti...As usual, 6.30am tercangak di cafe nk mkn..Lps tu pukul 7.30 kami gerak ke Jesselton Point sbb nk pergi island hoping..Pulau pilihan kami Pulau Manukan sje..Memandangkan kesuntukkan msa, flight pukul 3.55pm so mmg xde byk msa la nk explore byk pulau mcm Mamutik or Sapi. Tapi klu byk msa pn rsa nye tak le gak sbb takut anak2 xsihat lg..berpanas2 terik di pulau..

Jesselton Point Waterfront
Kota Kinabalu (Capital City)

Formerly known as the Kota Kinabalu Ferry Terminal, Jesselton Point Waterfront has become one of the main city attractions inKota Kinabalu ever since its privatization in February 2006.

Situated north of downtown Kota Kinabalu, this quaintly scenic place has an unmistakable historical feel to it—complete with olden days snapshots of Kota Kinabalu city (Jesselton) and vintage red English phone booths. Jesselton Point Waterfront serves as the only ferry terminal for Labuan-bound passengers as well as the main (and cheapest) boat terminal for the Tunku Abdul Rahman Marine Park and Gayana Island






Di Jesselton Point menunggu boat utk ke pulau2..Sini juga terminal feri utk ke Labuan..Msa operasi bermula 7.30am. So better awl sbb bleh smpai awl ke pulau..Sabah ni cpt panas tau..

Kos ke Pulau Manukan

2 dewasa + 1 child = RM34 + RM12 = RM46
Terminal Fee = RM7.20 x 2 = RM14.40 (Child under 6y free)
Entrance Fee = RM3 x 2 = RM6

Entrance fee byr sekali je le semasa msuk mna2 pulau..Pass tu simpan sbb bleh msuk ke mana2 pulau yg lain plak di bwh Tunku Abdul Rahman Park.

Tunku Abdul Rahman Park
Kota Kinabalu (Capital City)

The marine park is a cluster of islands comprising Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik and Pulau Sulug, all only 10 - 20 minute speedboat ride from the city of Kota Kinabalu. The five islands of the Marine Park are characterized by shallow waters, sumptuous coral gardens and all boast splendid white sandy beaches



Lbh kurang pukul 8am kami pn naik le boat..Sbb nk kna tnggu smpai 12org baru bot jln..Tapi idak le lma sgt pn..rmai je org nk pegi pulau2 nih...Ank2 sgt behave..Sbb dh pnh naik bot pusing tasik raban dlu..Kakak sgt excited occay!!!..Perjalanan idak le lma sgt, lbh kurang 10mnt aje. Mula2 singgah di Mamutik sbb ade yg turun disitu..Kami meneruskn ke Manukan..Lbh kurang 8.30am smpai dh Manukan, we are the 1st person yg smpai.






Janji dgn tukang boat jemput kami smula pukul 11am...Isi le buku kemasukkan pehtu byr enterance fee...Cari le tmpt baik punya utk mandi manda..Baju mmg kami dh pakai siap2..xde nk buang msa salin2 lg..smpai je bleh terjun..hahahha...Saksikn le kecantikkn keindahan alam ciptaan Allah ini..Ni pn syg,camera tahap dinasor je aku bwk..klu tahap dslr xtau le tahap mna cantik nye kn..Mau nganga je le korang tngok...hahahah


Org pn xramai lg..cuaca pn xpanas..SO di sarankn klu nk pegi ke pulau2 ni sila la pegi awl2 ek...





Maka sesi mandi manda pn bermula..Ade le sejam kami mandi manda..Berhenti utk mnum air or mkn roti je..Disarankn bwk bekal mkanan sndiri sbb klu nk bli agak mhl skit la kt pulau nih...Aku mmg jnis xmndi laut..Tp jejak je manukan ni mmg sgt teruja occay!!! Byg kn le smpai jeti dh nmpk ikan2 berwarna warni..Pehtu msa mandi tu ikan berkeliaran di kaki2...Best yg amat wei..Laut sgt landai..Ombak xde...so mmg rsa aman damai..Cuaca pn xbape panas kn...Wafiq mmg sakan, meleleh hingus mandi le jgk..Yg takut si nabihah sbb dia cam geli+takut bila ikan tu langgar kaki nyer...hihihi...

Pukul 10 kami pn keluar dr laut, pegi bilik persalinan..Sbb pukul 11am bot dh dtg jmput...Biar awl dr terlambat kn...Sementara tnggu boat, jln2 le skit2 kt pulau tuh...Smbil mkn roti...Lbh kurang pukul 11.30am smpai dh ke jeti Jesselton Point..Blk hotel, kemas2 utk check-out...Lps tu menuju je KKIA 1 utk blk KL...

Sekian cuti kami ke KK..Harap dpt repeat lg...Syok weii..gi pulau..Sbb yg syok tu xbape jauh..xde le jenuh naik bot lelama..10mnt je kn..hihihi



Bye-bye Sabah..ade tiket murah kami dtg lg....utk keterangan lanjut mengenai sabah bleh view ke SabahTourism. Sekian..

Getaway 2011 ~ Kota Kinabalu,Sabah - Part 2

Salam semua...

Sambung lg cerita di KK utk hari ke-2 (16/10/2011)...



Pagi kami dimulakan dgn bersarapan di cafe hotel...Syok gak,makanan bleh diterima tekak..Mmg kenyang dan yg plg penting jimat le..xde le nk pi kuar2 cr mkn sarapan pagi...Waktu kami sarapan ni jam menunjukkan pukul 6.30am..Terang benderangkn???Pukul 5.30am kami smua bangun..huhuhu....By 6.30am dh kna turun utk breakfast...Kna awl maaa...sbb lps tu bleh berjln....



Destinasi kami yg pertama pd hari ke-2 di KK ialah ke Gaya Street (Sunday Market). Org sna panggil Tamu la..Kira mcm psr pagi hari Ahad..Sgt pjg dan besar occay!!! Agak letih le gak berjln..Nabihah mmg tahap komplen2 la sbb dia penat...Huhuhu....

Gaya Street (Sunday Market)
Kota Kinabalu (Capital City)Originally named Bond Street, Gaya Street located in the Kota Kinabalu Central Business District has been the centre of business for over a hundred years. The wooden shops with nipah roofs are long gone but here is where generations-old family businesses are still thriving passed down from father to son.

Every Sunday morning, the length of Gaya Street is closed off to traffic to make way for the Fair. Shop for anything under shady trees and over-sized umbrellas, like batik sarongs, fruits and flowers, arts and craft, footwear, antiques and souvenirs, cakes, even pets and herbs!. This is the best place to experience the cross-section of the local population when entire families enjoy a Sunday outing.

The Gaya Street Fair is on every Sunday from 6.30 am to 1.00 pm


Takde la mmbeli sgt pn..Just souvenir mcm key-chain tu je le aku beli...Pehtu Tshirt sabah for us utk kenangan...Around 9am kami dh gerak ke destinasi lain plak iaitu menuju ke Kinabalu Park iaitu di Kundasang.




Gambar yg husben aku snap semasa menuju ke Kundasang..Jln menuju ke sna agak mencabar gak la..tempoh perjalanan lbh kurang 2jam dr bandar KK..Tapi idak le terbelit2 sgt mcm nk naik Cameron Highlands..Ade je byk keter kancil or viva naik..Boleh je kn...hahahah...Tapi msa ni ank2 dh mula mcm xbape larat..Nabihah dh kata pening2 kepala..Maby sbb td panas2 berjln di pasar lps tu kna sejuk mengejut...Tapi oleh sbb nk separuh perjlanan..Kami teruskn le jgk at least smpai ke check point pintu ke Kinabalu Park..

Kinabalu Park
Kundasang

Kinabalu Park was gazetted as the first State Park in Sabah in 1964 and declared Malaysia’s first World Heritage Site by UNESCO in the year 2000 for its outstanding biological attributes. A sprawling 75, 400 hectares, this melting pot of natural wonders is larger than Singapore.












Kat check-point Kinabalu Park ni kami just spend around 30mnt++ aje..Memandangkan Nabihah dh xlarat sgt..Mmg dia demam..Dan dia ckp pening kepala rsa nk muntah..Kesian le kan..SO xde le nk teruskn lg perjalanan naik ke atas lg..Cukup le smpai tahap ini je le..Bergambar2 lps tu turun..On the way turun Wafiq dh mula merengek2, maby tak selesa pening kepala or so on..Aku pn xtau la kn..Sian le gak kn..Mcmni le klu bwk ank2, tak smua
iternary yg kita dh plan dpt dilaksanakan dgn jaya..Ade le gak bnda2 yg xleh dijangkakan.Tapi xper le..nk buat camner kn...Sampai je hotel, mmg ank2 muntah..Bergilir2..Lps muntah lega sudahhhhhh..SO for 2nd day ni mmg xbyk bnda la kami buat..Nk lunch pn xleh memandangkn anak2 xbape nk ok, i just bought lunch di 1BOrneo..Syok le gak stay sni dkt dgn shoping komplek..Mcm2 ada!!! Duit je xde...hihihi



Around 2pm tngok ank2 dh mula cergas..Maby dh muntah segala, so dh bleh mkn,susu smua,..cergas le depa kn..So kami plan nk ke Lok Kawi Zoo..Perjalanan dr KK city lebih kurang 1jam le gak...

Lok Kawi Wildlife Park
Kota Kinabalu (Capital City)

The Lok Kawi Wildlife Park was officially open to the public on the 17th February 2007. It is located along the Penampang-Papar old road and is fully developed by the Sabah Wildlife Department.

The park consists of two components: zoological and botanical. The main objective of the park is to become a family-oriented park and the emphasis is put on the Children’s Zoo.


But nasib tak menyebelahi kami le gak on the way nk pegi tu manik2 jernih mula turun...Huhuhu...Tapi teruskan le jgk sbb xbape lebat kn...Sbb plan nk naik tram yg disediakan..SO ok le klu hujan sikit2 pn...Tapi bila kami smpai tram yg disediakan utk mengelilingi zoo dh pn lepas..Hari masih hujan renyai2..Tak kan nk bwk ank2 jln kn..Mncari bala lg kang..dh le ank xbape nk sihat..Jln hujan2 lg le kn..SO kami xde le msuk, just bergambor2 di dpn pintu msuk..lps tu blk...

Sblm blk ke hotel, pegi ke psr mlm utk bli ikan bakar..As usual..ikan bakar lg kami melantak..Hihihi..Tapi kali ni kami tapau je le..Xde le nk mkn kt situ yek..Hari pn hujan,ank plak xbape sihat sgt...So abis sudah kami nyer iternary pd hari ke-2...

Tapi mlm tu anak2 sihat le plak..Terloncat2 dlm bilik..Haih...agaknya depa ni xbape sesuai ke ngn cuaca KK nih..Dok dlm bilik hotel sihat walafiat le plak..Mlm tu kami jln2 di 1Borneo..Ade uji bakat Raja Lawak musim kebape wa xamik tau..Hhaah..Suka sgt le kakak..Pd hal idak lawak le pn..huhuhu




Sekian....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...