Iklaneka

Friday, August 26, 2011

Gigih aku buat video ni wei...

Salam semua....

HAri ni dah 26 hari umat Islam berpuasa...Kejap je masa berlalu..Sgt pantas...BUt aku ttp memegang rekod tidak membeli juadah berbuka di pasar ramadhan..Yippi..kipidap!!!...

Apa2 pn aku nk tunjuk video yg aku buat utk ucapan hari raya..Idak le semenggah benor tp sbb udah suka suki terckp ngn kazen2 psl nk shooting raya wat ucapan uplod kt youtube kn..So terpaksa le teman gigih buat jgk..Benor nye nk shoot nabihah wat ucapan..Tapi smua tu dh kelaut kn..Tinggal bape hari je lg nk blk rya nye pn..Bz kt umh wat itu ini, mncari brg2 yg tertunggak lg..SO usaha tnggl debu2 saje...BUt aku buat le ni gak ek...

Utk kazen2 ku si abby cik nolly, feroz, reza..kome lihat le bidio dr teman ni..Korang Ade??hahhaha....



video

Boleh juga view di youtube....kt sini (kelas ko mariah...masuk youtube..hahha)



Tuesday, August 23, 2011

Kad Hari Raya Pertama Di Kala Umur 30-an...

Salam smua...


Yuhuuuuuuuuu......mak dpt kad rya nyah...KO ADE?Ce tnjuk..ce tunjuk...Mak ade tau..
TENGOK NIH....



Sgt trharu dpt kad hari raya di kala umor dh cecah 31thn ni ye kwn..di zman melenium ni yg semua pn serba maya...DAN..yg plg best sbb kad ni di beri oleh Nabihah..YIPPIII....tngok le tu...kad hasil tangan nye sndiri walaupun mak tau ade le gak cikgu yg bantu2 kn..kemas semacam aje..klu full handmade nabihah sahih la sememeh je kn..hahhaha


Hahhahahha....Skang ni klu dpt kad raya konvensional sgt le excited..Ye le di dunia moden ini smua nye maya, e-card la..sms la..so tu sgt xsyok..Tidak mengembalikn nostalgia raya tu sndiri bagi aku....Ingt lg zman thn 80an & 90an, tahun aku meniti zman knk2 dan zaman ank dara sunti..Kad raya ni wajib ade dan beli la..Berlawan2 tu mngepos kad raya pehtu siap tulih pantun PECAH KACA PECAH GELAS,SUDAH BACA HARAP BALAS!!! hahaha..ye le..sbb sapa yg dpt kad plg byk syok la..pehtu lekat2 la kad dinding or kakak aku cari ranting pokok, gantung kad raya kt ranting pokok tu..Tapi tiap thn yg byk sahih la kak uda kn...Aje yg ramei peminat dia tuh...kami yg lain takat tngok2 je le...hahhaha.. Tapi mmg sonok la zman tuh...Skang ni rya biasa2 je le...I can bet u...bdk2 zman skang xde lalui gantung kad2 rya mcm aku dlu..Mncari ranting pokok limau..buang duri..buang daun nye..Pacak kt pasu pehtu gantung kad rya..Pehtu deco2 le ngan riben2 kn..SO bila rya tu antara port bergambo...HAahhaha...Tapi skang ni nk buat pn xbleh walaupun kad nye ade sbb cucu mak aku je dh 20 org!!! dr yg terlentang smpai tahap dh msuk kolej..Plg hero si wildan,basil, Wafiq...Tak trlayan smua2 tuh...Habis di kocah di depa je kn..Baik le xpayah buat...hahaha


Tahun ni husben aku gigih mmberi kad raya pd smua client2 nye...Pos ari jumaat lps..Harap ade yg dh smpai la kn....Gigih lps subuh mengunting alamat, tempek stem..bla bla bla...Kna buat di kala ank2 lena..klu tak usah harap..4 tangan gebu sibuk di atas meja..Depa lg cekap dr kami...





Korang ade dpt kad raya mcm aku? Ce tnjuk???hahhaha

Sekian utk kali ini....

Friday, August 19, 2011

Kena laaa..berdikari sikit....

Salam semua....

Hari ni xde nk citer psl kisah bulan puasa, walaupun aku tertunggak kisah berbuka puasa di rumah abg ngah..but just nk bitau kt semua psl email yg aku dpt pagi tadi...

Taraaaa......................





SO..bg pengejar2 tiket murah sekelian..Sila lh improve kn diri anda sblm terbang...Supaya anda tidak perlu mengeluarkn belanja lbh utk bajet airline ini.....for me bagus gak la AA implement bnda nih..sbb nya klu bajet airline kt negara lain mcm kt OZ & NZ dh lma pn buat self check in procedure nih..event premium airlines diorg pn implement self check in ni dr bag tag, timbang bag, print baording pass sendri. Tak kan selama2 nye kna suap kn..hihihi..Dan dgr citer MAS pn juga akan buat step yg sma xlama lg...For detail bleh view here regarding this.

Sekian utk kali ini....

Tuesday, August 16, 2011

Iftar 2011 - ExABX vs ABX

Salam semua....

Pada sabtu yg lepas (13/8/2011) telah diadakan mjlis berbuka puasa bersama2 geng2 yg pnh berkerja or masih berkerja di ABX Express...NI salah satu acara tahunan yg kami buat bg dept IT..Start join abx thn 2004 bln 12, so bermula 2005 dept IT mmg ade buat bkk puasa bersama2 ni..Sehingga la sekarang..tradisi itu masih diteruskan walaupun ade di antara kami yg dh berhenti dr kje ABX tu pn..but we still keep in touch each other...Ye le..once a year je pn nk together2 gini..chit chat and update everything...


::Amir a.k.a PABLOS...ex staff IT Dept with nik (bju oren)

Mmg gamat bila dh berjumpa..Ye le..msa keje dlu dept IT ngn Airfreight ni dept sebelah mnyebelah...SO mmg close la...Byk le memory indah semasa di sana..Tp msa tu aku org baru, pehtu bunga yg masih harum mekar (belum di sunting lg msa tuh)....Tapi apa pn mmg best la kje msa tu...Walaupun almost 3 4 years kami tinggal kn ABX ni but we still miss the moment semasa kami di sana..Sbb kt sna byk sgt drama!!! Ade drama king, drama queen..Hahah...tu yg wujud "pc hangup", "sakit pundi kencing","potret kejayaan"..so mcm2..klu di kenang2 kn blk mmg nk tergelak....

::Gigih mengipas ayam..

::Zam Airfreight (ayah chaq) pn ade..Sakan ngn topi nye tuh..Nak cover uban le tuh...hahah


::Kelas ko...Suarez pn ade dtg bkk posa sma kami..KO ADE????


Walaupun very hard to gather everyone but tiap tahun mmg ade le aktiviti..Dari zaman masing2 bujang, skang dh kawen, dr ade yg dh kawen ank sorang dua..dh bertambah 3 4 org pn ade!!! Tapi bila tiap kali berjumpa...story mory yg kami dok citer..mesti psl abx!!! kesah2 dolu2 yg kami imbau kn...hahhaha....the place good to stay if u say money is not a major problem!!!hahah...but for me ok la kn..what u give u get back..Tuhan tu maha adil..apa yg ko sumbang kn itu le habuan yg ko dpt...SO don't argue for that....

LOkasi bkk puasa kami tiap thn:-

2005 - Satay Kajang Haji Samuri di R&R Awan Besar
2006 - Restoren Idaman Mutiara Damansara
2007 - Kelab Golf Negara Subang
2008 - Restoren Di Subang Jaya (lupa dh nma restoren tuh)
2009 - Steambot kt area sunway piramid
2010 - Portluck di rumah aku
2011 - BBQ rumah mat jang (wan ahmad nizam)
2012 =????

So..tu antara lokasi2 yg terpilih kami dh buat...MUlai 2010 xleh wat kt luar dh memandang kn masing2 dh bertambah ahli..so sgt le xsesuwey kn nk mkn2 luar ni...Insyallh thn dpn berjumpa lg..Umh sapa le plak??RUmah HALIM ker????hahhaha






Sekian utk kali ini...

Friday, August 12, 2011

Berjaya!!! 11 Hari Puasa Tanpa Pasar Ramadhan...

Salam semua....

Hari ni hari ke 12 umat Islam berpuasa...But aku nk bitau aku telah mengharungi 11 hari ramadhan tanpa membeli di pasar ramadhan!!! YIPPIIIIIII....

Kira tahun ini le tahun yg plg cemerlang buat aku laki bini...Hahhah..Tapi sok lusa klu pegi beli tu xtau le kn..But dh berjaya 11 hari xde beli makanan kt psr mlm..hatta ayam percik apa yg terpercik lah..mmg aku xbeli..TAPI aku ade le gak jejak psr ramadhan yek..tu pn area umh aku kt subang bestari semata2 mmbeli air soya..Tu je le pn...

TAPI kwn2, walaupun aku xjejak psr ramadhan xbermakna la aku masak tiap2 hari yek..Ade gak le yg aku bli mkanan but di restoren la...bkn di pasor!!!!....


Semalam punye menu just ayam msak rempah, pehtu menu sampingan Crabstik popia dan Murtabak Maggi....1jam++ je aku guna utk ready smua tu..Tapi cam crabstik popia tu mmg dh ready made...sbb sblm ni mmg aku dh gulung..Mmg ank2 suka popia ni..So gulung byk2, simpan..BIla nk goreng aje...Nak lagi sedap?? Crabstick popia cicah mayoniss...Pehhh...Lazattt...
Murtabak Maggi saje je le...Walaupun bkn brand Maggi pn..Brand Ibu Mee...Ade sepeket je pn..tak tau nk wat apa..Bln2 posa xkan mentedarah megi, so wat mustabak maggi la...

Hari ni tak tau nk masak apa dh..Binatang serta tumbuhan pn dh xde dlm fridge tu..Apo den nk msak?Mau bli kt kedai je le kot..Tak pn mkn luor..Tapi kang mau aku xkenyang klu mkn luor..sbb mnjaga anak je..huhuh....



::Crabstick popia hasil tangan sendiri...Yang gambar dh bergoreng nan hado..Mak lupa nk snap nyah!!!


::Ni gambar ehsan dr Google...Aku pnye xde le ltk sayur2 tu smua..JUst add kubis je le..Tu pn nabihah xmo mkn..sbb ade sayur..Haih..Sayur yg dia mkn carrot ngn brocoli je pn...Apa2 pn kdg2 menu2 simple ini le yg mmbuka selera....


Apa2 pn selamat berbuka posa smua utk puasa hari ke 12..Sekiannn...

Thursday, August 11, 2011

Ke Kedai Rakyat Tadi..JUmpa Ezany...

Salam semua....

Hari ni dh hari ke 11 umat Islam berpuasa..Utk yg puasa..Syabas utk anda sbb menjalani ibadah puasa dgn jaya nye..Utk yg tak dpt puasa...tak ape..siap sedia je le meng qada' posa nnti...sob sob...huhuhu...

As usual bln puasa ni aktiviti mkn xde..so aku bosan gak melepap je kt kerusi ni kan,mau berakar bontot...Nak layan hallyu star, xlalu le plak bln2 posa ni ngadap citer korea aje time rehat..so aku pn apa lg..ke Kedai Rakyat 1 Malaysia je le...Beli la brg2 skit..Kang ptg karang nk masak...

Ade ayam kt umh...so xtau nk msak apa..Aku ni idak le teror sgt msak..Kdg aku msak ade bntuan paste adabi or maggi..So aku mncari le paste ayam madu,xde le plak...Yg ade paste ayam rempah..Jadi le..Itu le yg aku msak kang ptg td...Tup2 msa mncari bnda2 alah ni aku terpndang Ezany...Tapi kome jgn terkejut!!! Ezany yg aku mksud kn ialah BELACAN EZANY!!!..
hahah..Kelas ko nyah arini...jumpa Ezany tp belacan je la..yippii...Memandangkn belacan kt umh dh abis, di kesempatan itu aku pn amik la si Ezany ni...opss..belacan!!!!

So...camner rsa nnti aku kabo kt korang..sedap ke belacan ezany ni?wat sambal tahap mkn nasik tambah 5 6 pinggan ke? So apa2 tnggu je lh nnti...testimoni dr i utk u all...


::Ni le rupa si Ezany yg aku jumpa yek...hahha...RM1.50 je se pack ni...

NOte:: Aku bukak je plastik brg2 aku beli td bau semerbak..ni yg aku stress ni...kang bdk2 opis tau plak aku beli belacan..sib baik depa kaum asing..bkn tau le kn bau2 apa hatta belacan sekali pn...huhu


::NI kali ke 2 aku beli bun ni..sgt berbaloi..10pcs= RM2.45 only..expired lmbt lg..17/8/2011 pehtu yg pnting lembutttttttt aje...Kira worth it to buy la..
(errr..ni bkn pomot yer...just sharing is caring...)

Sekian utk kali ini....


Monday, August 8, 2011

8 Ramadhan Sudah....

Salam semua...

Rasa nye masih blum terlewat aku nk ucapkn SELAMAT BERPUASA...hari ke 8 Ramadhan baru le aku nk wat posting psl bln posa ek...Biasa la jahh..Mak ni suka2 je blog..rsa mak nk posting mak post..rsa maleh jgn di suruh2....

Puasa thn ni agak mncabar gak le..maklumle, wafiq dh almost 2year...Thn lps bln posa dia sethn pn blum kn..so idak le byk kesah..Tahun ni mcm2 kisah & drama dia buat....Tapi layan kn aje..jgn di komplen2...Dah nma ade ank mmg gitu kn...

Bln posa sma je le cam ari lain memandangkn aku blk kul 5pm kn..cuma husben je le dr 5.30 ke 5pm..but aku kdg xsmpai kul 5 cabut dh sbb nk ngam2 smpai dpn opis husben kul 5..hahah...TAPI bln posa ni jam luar biasa..Jam nye masyallah...kt area roundabout jln airpot tu..byg kn le..blk kul 5 pn smpai umh kul 6 lbh gak..amik ank lg sbb taska close 6pm for ramdhan..Kasik pluang la cikgu2 blk awl nk rehat kn...

I managed to cook la gak for berbuka puasa..but ade le gak yg beli..Tapi wat msa ni blum lg mmbeli di psr ramadhan, just bli kt restoren...klu ke psr tu kami just bli air je le...

NI antara main menu yg aku msak spjg 7 hari dh berpuasa:-

Hari 1 = Kew tiew sup daging
Hari 2 = Rendang udang
Hari 3 = Kurma telur
Hari 4 = Beli je lauk kt Restoren Mak Uda memandang kn aku kna standby smpai kul 6.30pm
Hari 5 = Beli lauk jgk kt restoren mak uda sbb jem tahap tenuk..smpai umh dh kul 6 lbh
Hari 6 = Daging blackpaper + roti goreng inti ayam
Hari 7 = Ayam msak merah madu + tahu sumbat
Hari 8 = Hari ni le kn..aku xmsak gak sbb aku kna standby until 6.30pm..SO bli je le..


Gambar mmg xde le kn..Sbb tiap kali aku masak aku idak nk tangkap gambo..ditambah kn lg henpon camera 2.0 megapixel idak lawa mna so sgt le xmenarik jd nye..hahhaha...

Apa2 pn selamat berpuasa utk smua....


::Dulu kerusi tengah ni khas utk husben..tp skang xdpt lg la..khas utk wafiq je le...Dia mcm tuan dh skang ni...siap naik atas meja klu makanan yg dia nk xdpt...layan kn je le...


Wednesday, August 3, 2011

Makan Bersama Adik Beradik Di Sepang Gold Cost

Salam semua...

Ho ho ho...Ini posting psl mkn..Biasala..posting tertinggl keretapi gini le..Pada hal mkn2 ni pd 30/7/2011 (sabtu)..but dh msuk posa baru nk post kn..Apo nk buat nyah!!!..Mak klu di rumah mmg xde berteknology..harap kn ari kje je baru maju...

OK lh...Sessi mkn bersama adik beradik telah dia adakan di Restoren Seaview, Bagan Lalang..Tapi korang nk tau skang xjmpa dh signboard bagan lalang..Sahih sesat larat le kome..skang dh jd Sepang Gold Cost..Kelas ko nokkkkkkkk..tmpt tu skang..maju..Dah ade Golden Palm Tree lg tuh...semlam hrga bilik je cecah 1k++..Ko mampu jah??? Mak xmmpu nyah..Nk tdo smpai seribu hengget semlm baik mak book tiket gi obersea...hhahaha


::Sessi bersembang adik beradik...Time ni rmai lg xsampai...ABg long & Kak long side..


::Anak2 le yg plg hepi...Rasa lps ni nk pegi lg la kt sni..Xperlu smpai ke PD kn..

APa2 pn we enjoy the food at there..nice view..Maby lps ni bleh arrange with among friend plak..Just stay 1 night at any chalet pehtu mlm tu aktiviti mkn seafood smpai lebam!!!...Utk abg long & kak long, we love u so much..Walaupun fini idak le mkn sgt..huk huk huk...(jaga ank je lbh)..tp i'm so appreciate that treat...That's the moment we never forget...

Love u all so much!!!...



::NI suku je dr ank cucu Wak Rin..Ade 4 org lg xde iaitu Family Kak uda, Kak Andak, Faizal & Fareez..


::Restoren Bagan Lalang Seaview



The food for me nice la..Ye le..dh mkn rmai2 kn...smua pn berselera..The price don't ask me..i'm not the payer...hhahaha..Smua sponsor by Abg Long..Syukur....Murah rezki abg long lps ni..hik hik hik....

::Sotong goreng tepung & Pepahat

::Udang goreng tepung, ikan siakap msak apa wa xtau, pepahat

::Ketam masak cili

::Kembung bakar cicah air asam


Makan2 juga disertai oleh kak long side kira mentua and ipar along pn ade...We close each other so xde le rsa janggal ke apa ke..Semua pn jln..Makannnnnn...


::tengok la..meja terpanjang pd hari itu...




Sekian utk kali ini..jumpa lg...

Tuesday, August 2, 2011

Suami Ku Si Penjual Baju & Aiskrim!!!!

Salam semua....

Ari jumaat yg lepas (29/7/2011), company tmpt husben keje telah buat Sales Day...So aritu staff yg nk berniaga bleh la..Tiap tahun mmg xpnh miss la join this event..Kami kn peniaga tegar..hahha..SO jualan baju budak tu dh semestinya kn...BUt tahun ni husben add lg stall, jual aiskrim Nestle plak...Kelass ko bang..Smpai 2 booth ko amik...Aiskrim ni saja je le..memandang kn kazen kita org penjual aiskrim Nestle ni kn..SO why not kasik dia laluan kn..Meniaga pehtu smbil tu bleh kembang kn network dia...So lps ni kot ade sesapa nk wat function apa2 ke bleh la cr dia kn supply aiskrim nestle...

Sale agak mmberansangkn le jgk..Alhamdulilh...But tak le sbyk thn lps..ye le stok kami thn ni pn xbape byk.Yg byk baju girl sesaja, baju boy nan hado..Ramai yg frust sbb stok bju boy xde..APo nk buat kak..MMg baju boy ni xbape byk yg cun di pasaran...

Apa2 pn sgt enjoy aritu...Next year klu pjg jodoh husben ngn company ni niaga lg..hik hik hik...


::Meja jualan Baju ank2..Siap berbaju melayu ngn bersamping lg laki aku aritu..Udah mcm nk nikah..hahhaha...Xper2..daya penarik itu perlu utk mnarik org dtg mmbeli..cewahhhhh


::Jiran jualan meja sebelah..Mcm2 ada!!!

::Kaum ibu memilih kain..

::JUalan aiskrim. Utk sesapa yg nk wat function ke..klu berminat nk aiskrim nestle bleh hubungi YAZID - 019 4240011


::Yuhuuuuuuu...Pemenang sumbangan terbesar (xde le byk sgt pn) pd hari tu..Sumbangan utk Tabung kebajikan... ALhamdulilh...Rezeki yg kita dpt dikongsi pd golongan yg memerlukan..Insyallh...Rezeki akan melipat ganda lg...Amin..amin...


Di sebabkn menang sumbangan terbesar kn..So dpt beberapa keping voucher Mekdi...Apa lg..mlm tu kami zassssss..ke meksi kt kota dmnsara, mkn mlm...Yippi...Tngok!!!! rezki tu..kita bg kt org, dpt plak habuan kt lain plak...Syukur..alhmdulilh...



Adik lena...dpt le mama mkn dgn kenyang!!!hahhaha


Sekian utk kali ini....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...