Iklaneka

Saturday, December 31, 2011

New launching, Orange Cycle


Salam semua...

Pada hari jumaat 30/12/2011 telah diadakan majlis kenduri kesyukuran dan doa selamat sempena pembukaan kedai basikal abg long iatu ORANGE CYCLE yg terletak di No 102, Blok C, Taman Sri Manja, Petaling Jaya....

Umpama mimpi menjadi reality!!! Impian abg long utk membuka kedai basikal akhirnya tercapai!!! Kedai ini usahasama abg long dgn sepupu kami iaitu abg din...Congratulation both of you. We are so proud for both of you.. KIPIDAP!!!!


Bangga dgn abg long sbb dikala umur telah melebihi 40-an ade something in his life..Aku mula la terpikir2..Skang aku dh nk msuk 32thn, laki aku plak dh nk msuk 35thn..Ya Allah...dpt ke buat anjakan paradigma dlm diri..Adakah kami smpai ke tua mkn gaji..Kira hidup dlm wave yg sama je smpai bila2..Oh tidak...Hadir pd hari tersebut mmg mmberi kami semangat utk lebih maju lg mnjana kemajuan dlm diri...Oh yeahhhh...

Majlis kenduri di adakan di kedai basikal tersebut. Tapi msa tu basikal tak sampai lg la kn..Jadi bleh la ber kenduri dlm kedai tu...Maka ramai la saudara mara mahupun sahabat handai yg dtg memeriahkn lg majlis..


 ::Tuan punya kedai, En Fadil Ahmad Zaini

Yg kagum tu abah dr kg pn dtg weehh...Hahahha bkn senang yek abah kami ni nk jejak kolumpo..Aje yg tak gemor benor nye dia ni dtg sini..Bkn apa, tak tahan naik kereta benor nyer..mudah pening!!! Sapa yg kna bwk dia dtg ke sini pn pening sekali..Ate boleh spjg jln dr perak ke sini tak bleh psg aircond!!!bkk tingkap je bleh..Korang mampu?hahhahaa...Tapi demi memberi semangat kpd ank sulong nye, abah gagah kn jgk le dtg sini...Yippi!!! Abah mmg hebat...



Majlis tersebut mmg seronok..9 org ank emak abah mmg ade..Cuma kak andak di JB je takde..Takpe kak andak..Kami smua ttp ingt kt kak andak jgk..Di pandangan je tak nmpk tp di hati kami ttp ade..cewahhh..
Tok bisan mak abah yg ade di lembah klang ni pn ade le gak dtg..Ye le, depa pn nk amik kesempatan jmpa bisan di sini..Bkn snang occay!!! kedatangan abah ke kolumpo ni spt YB yg dtg ke tanah2 jajahannya..spt touch & go..Kejap2 aje...takde berlama2..

Pada kwn2 yg nk beli basikal, sila ke kedai abg long aku..Mcm2 jenis basikal ade...Aku pn nk beli basikal utk si wafiq nih..Tunggu smua stok smpai..

Sekian utk cerita kali ini..Doa sentiasa mengiringi abg long & abg din..Semoga berjaya!!!!


Friday, December 30, 2011

Ayob's Cafe & Ice Room Kota Damansara

Salam semua...


Oleh sbb aku diserang demam denggi kn..Maka selera makan pn kelaut sudah..Byg kn le kome, msa 6 hari pertama aku demam tu aku tak mampu mkn nasi occay!!! Sbb klu mkn je muntah, hnye mmpu menelan sekeping roti gardenia...pehhh..selim semulajadi mak ko nyah!!!

Ok..tinggalkn pasal denggi, kita beralih plak citer psl mkn..Maka demi nk mmbuka blk selera mkn aku..Maka kami telah pn jalan-jalan cari makan yg mmg sgt jarang aku buat la..Husben suh pilih je mna tempat yg rsa mampu nk di telan tekak..So dlm byk2 tu aku rsa cam nk mkn di Ayob's Cafe.

Maka pergi le kami mkn western food di Ayob's Cafe di Seksyen 7, Kota Damansara. Antara restoren western yg boleh di terima tekak la...Acctually Ayob's Cafe ni bkn le kedai tau tp rumah!!! Kira owner ni jd kn rumah nye as a cafe..So lokasi cafe ni pn di kwasan perumahan rumah teres 1.5 tingkat tp telah di ubah suai dgn decorasi yg sgt menawan.

::Aku tak tau apa wafiq buat apa nih. Tp cam bleh agak dia menadah mulut dr air pancut tempayan nih..uwauwauwaaa...oh ankk kuuuu

Menu yg ada of coz la western food segala mcm chicken chop dan adik beradiknya, jd sesapa yg dtg pehtu tetiba mintak nasi goreng sila keluar dgn hormat.hahaha..Harga reasonable for me. Tp baru2 ni pergi rsa cam ade naik hrga sikit la food dia, but air masih menten seringgit ajok!!!! Tp kalau korang mintak air laici bkn le seringgit yek..hahhaha. Yg best nyer sblm smpai menu western yg kita mintak tuh, cafe ni akan hantar roti bakar + butter.





Tapi idak le dpt mkn dgn tenteram sbb biasa la bila dh bwk ank kn..Nabihah ok la..behave..but si Wafiq ni subhanallh..Mmg istigfar pjg dgn dia nih..Saborrrrrrr je lh...Itu le kisah mkn di Ayob's Cafe.


Hari Ahad 18/12 kami pergi le pulak ke Ice Room di Jln PJU 5/22 The Strand Kota Damansara. Pergi semata-mata nk mkn aiskrim. Masa sampai kt restoren tu terpndang seorg wanita..Eh mcm pelakon..Sangkaan aku betul la, sbb resit order tu tertulis Datin Faridah Kassim..Sahih la..pelakon zaman dulu2..Aku tak pasti le citer apa sbb zman datin ni berlakon aku mesti muda belia lg kn..

::Datin Faridah, tuan punya Ice Room. Gambar di ambil dr FB datin sendiri.

Kami pn order le aiskrim..Harga ada pelbagai. Yg kami pilih range hrga dlm RM7.90..Boleh la..nk merasa. Order pn 2 bekas je tu pn jenuh nk habis. Pehtu kenyang ngan perangai wafiq lg kn..Telan je laaa...

::Di Ice Room ni bkn la hanya ada aiskrim semata. Mcm2 ade, western food pn ade...Kalau nk celebrate party pn boleh di tingkat atas. Time aku dtg tu mmg ade family yg sedang celebrate birthday kt situ.

::Ni le rupa ice-cream nye..Senyum lebar si nabihah tengok eskrim nih..Haih






Sekian utk kali ini...

Thursday, December 29, 2011

Kunjungan ke Perpustakaan Awam Selangor


Salam semua...

Pada 15/12 aku telah pn pergi ke Perpustakaan Awam Selangor yg terletak di Sekyen 13, Shah Alam. Sempena aku dpt MC yg sgt panjangggggggggg tu kn..Apa lg, ni le peluang nk merayau2 bila kala org lain sibuk berkerja..Yippi!!!!



Maka pergi le aku ke PPAS tu bersama kak lang dan ank2 nyer..Maka total kanak2 riang ade le dlm 6 org iatu 4 org ank kak lang, 2 org ank aku...Pehhh...Haru biru...

Tapi siyes korang..syok weeii, bwk ank ke PPAS tuh.. Aku just pergi ke bahagian kanak2 je le..Utk kanak2 di level bwh..Masuk je main entrance terus nmpk ruangan utk kanak2...Time kami pergi tu ade le segerombolan bdk2 tadika cina dtg melawat ke situ..Msa mula2 smpai tu mmg aman damai la..Bila keluar je bdk2 tadika tu dr blk khas taklimat kot..Subhanallh....udah haru biru macam langau aku rsa dlm library tuh..Hahhaha...Tp ye le dh nma bahgian bdk2, so suasana mesti le haru biru kn..So istilah dlm library perlu snyap mmg nan hado...



Termasuk la ank2 aku gak berlari kesana sni, melompat...Ade le baca buku 2 3 minit aku rsa msa mula2 sampai..Tapi lepas tu buku ntah kemana, bersilat je depa dlm library tuh kn...

Takde le lma sgt dlm library tuh..Ade le sejam je kot sbb si wafiq dh mula wat kisah..Dari elok main dlm library smpai tahap nk keluar2 dh..Sampai tahap guard pn mengejar dia..Utk makluman ye kwn2, guard mmg ade je berdiri kt ruang legar tu memerhati bdk2..So idak le rsa takut sgt tp cuti sekolah ni mmg ramai sgt yg dtg ke situ bwk ank2..Jadi bila aku cam dh tak bleh nk kawal wafiq (ni 1st time bwk ank without husben) pehtu si Hadif ank kak lang pn dh nangis2, maka kami pn balik la...



Begitu je le cerita kunjungan kami ke PPAS..Bkn le aktiviti membaca sgt..Main je lebih..Utk sesapa yg ade msa lapang tu dari pergi tawaf soping komplek baik le pegi sini bwk anak2..Dedahkn ank2 dgn buku..mmg diorg xde nye baca tngok2 gambar ade le pehtu main..Tapi ni lagi berfaedah dr kita berpusing di soping komplek yg kita je le sonok masuk dari 1 kedai ke 1 kedai..ank2 idak le fhm kn...

Pada yg ingin mengunjungi PPAS ni sgt digalakkan..Sila surf web yg diberi diatas utk lebih lanjut..PPAS ni close pd cuti umum...

Sekian utk kali ini..

Wednesday, December 28, 2011

Penyampaian Sijil & Hari Kesenian

Salam semua....

Hari Penyampaian Sijil & Hari Kesenian Tadika Delima Ilmu berlangsung pada 4/12/2011..Sebab itu le kami rushing blk dr JB pd hari sabtu tu jgk memandangkn pd hari ahad tu ade konvo Nabihah..

Dalam pukul 7.30am kami pn keluar rumah..Tadika Delima Ilmu ni dkt je dgn rumah kami di Mutiara Subang, Jalan Utarid Seksyen U5, Shah Alam.5minti sampai dh..hihihi...

Masa sampai kt tadika dh ramai la kwn2 nabihah..Suka la dia tp smua pakai seluar hitam...Ye le, msa rehearsal kami kn takde, ade di JB msa tuh...So tak tau le kna pakai seluar hitam..Cikgu2 plak bleh terlupa nk update kt aku...Kelam kabut la abah nye blk rumah mencari. Memang le kakak ade seluar hitam..Tapi bleh plak basah!!!! kelam kabut la mencari seluar lain..Alhmdulilh, ade la seluar blueblack..Jadi le kn..

Masa letak kt dlm kumpulan 4y, kakak  ade mula nk buat cam drama..Haih..ni yg tak gemor nih..Tp bkn dia je le..ade le 2 3 org yg wat gitu..Biasa le bdk2 ni klu ade mak bapak mula la mengada2..Aku tarok je bihah pehtu cau..Maleh nk layan ngada2 depa nih...

Kami pn duduk le bwh khemah yg disediakan sementara upacara mula..Upacara dimula dgn bacaan doa. Selepas tuh persembahan pn bermula..Ade 3 group tau sbb ade bdk2 4y,5y & 6y..Dalam byk2 persembahan yg diadakan ade 1 show yg wat aku sebak rasa nk nangis..Rasa gembira, sedih pn ade..Gembira sbb ank2 kecil ini bkn saja pndai solat wajib, tp tau solat Dhuha..Ya Allah..aku sedih sbb aku yg sudah berumur 31thn masih tidak hafal bacaan doa slps solat Dhuha..

Aku cam tahap nk nangis korang, bila ank aku mampu baca doa slps solat Dhuha..Memang rasa insaf tahap langit ke 7 occay!!! Rasa sgt2 syukur sbb hantar ank ke skolah awl, sbb aku mengaku kita tak mampu mengajar ank ke tahap begitu. Takat ajar ABC, 123 tu bleh la kn..Tapi ilmu kerohanian mmpu ker? Korang mampu???ekekkeke

Ok..teruskn cerita lg psl persembahan plak..1 by 1 group yg keluar utk memuntah kn bakat depa kn..Happy sesgt la bdk2 nih kn..Bihah suka la tahap kna make-up tuh..Dari monyok muka tempoyak bleh senyum tahap kambing suka nye..Haih...NI le bdk2 yer, ade mak pak mmg ngada2..Tak ade mmg ok aje..Sbb tu klu anta ank ke skul wat hati kering aje..Mmg depa nangis2 la..ngada2 la..mcm2, tp klu rsa nk jd kn ank manusia, kelantakkan je smua..Wat hati kering, anto pehtu tinggal..(ade ke nk ikut cara aku nih???)..ahahha

Ok ler..layan kn gamba2 di bwh nih..Aku pn cam dh lupa apa yg si kakak ni persembahkan yg pasti ade lagu Bacalah Anakku, Rama2, pehtu ade la joget2..lupa dh...Layannnnnnnnn




::Ya..besor nye ko bihah!!! Ni grup utk 4y yek kwn2..Tengok le betapa comey2 nye kwn2 bihah banding dia...huhuhu
::Persembahan pertama kakak aritu..Lagu dr Bacalah Anakku...

 ::Persembahan ke-2, lagu yg perlu berjoget2..Apa ek nama tajuk lagu tuh..Nyanyian Rahimah Rahim tak silap aku la...


 ::Persembahan ke 3 kakak jadi butterfly. Of course la nyanyi lagu Rama-Rama kn...



Antara video yg aku record semasa persembahan Nabihah..Quality agak kureng la..mklum la menggunakan camera cam zman batu yg tak maju2...hahahha

video

video


Tamat la sessi persembahan kakak...Upacara penyampaian hadiah pn bermula..But too bad la time ni sbb aku cam dh tak larat sgt sbb simptom2 demam dh menular, ditambahkan lagi Wafiq dh mula meragam2 nk tidur..So balik la rumah..Abah nye je lh meneruskan merakam upacara penyampaian hadiah dan sijil...
Alhamdulilh, syukur final exam ni kakak much better sbb dari no 5 naik ke no 3..Suka la dia kn...Suka sbb dpt hamper..Tu je yg kamu suka benor yek kakak bila ade makanan...Hahahah...




Apa2 pn sgt happy bila tngok hari sukan mahupn hari anugerah anak2..Mcm2 ragam ade...Untuk kakak, we love youuuuuuuuu....

Sekiannn...

Tuesday, December 27, 2011

From Subang to JB with loveee....

Salam semua....

Aku tlh ke selatan tanah air pd 1/12/2011 sehingga 3/12/2011. Umpama sirih pulang ke gagang rasanya apabila menjejak semula bumi Johor. Apa yg wat aku rsa mcm membuak2 sgt..Ye le..itu le tmpt aku memerah otak demi mndpt segulung ijazah..Oh UTM ku....

Aku ke JB sbb menghadiri kenduri kawen adik ipar akak aku yg berlangsung di rumah nye iaitu di Taman Kempas Indah, Kempas...Tp yg plg utama sbb nk jmpa ank buah baru..Yipiii...kak andak baru dpt baby girl..Tu yg menguatkn lg hati ni utk pergi ke selatan nih...selain mengimbau kembali nostalgia dlu...dulu..cewahhh..

1/12/2011

 ::Letih gak le perjalanan ke JB nih..Kami berhenti rehat di RnR Air Keroh, Melaka..


:: Smpai dh tol skudai...yippiii..
:: Nabihah & Kak Abby.. Aku pergi ke JB bersama kak uda dan ank nye ni le..

Kuar je tol skudai rsa terkejut sgt sbb sgt berubah..Tp ye le..bape thn kuar dr JB nih...Aku graduation 2003, so byg kn ler..lma kn?...

 :: Lbh kurang pukul 10.30am kami pn tiba le di rumah kak andak..Awal kn..ate ye le..sesudah subuh kami bertolak, pukul 6 pagi occay!!!..hahha..klu dgn kahar xde yg tak cepat..nk cepat sesaja...

Petang tu mmg takde apa nk buat kt rumah kak andak, sbb smua pn katering kn jd xde le kerja sgt..So, ptg tu senyap2 aku dgn husben meronda2 le skudai..blk ke UTM..yahooo..pehtu pegi Angsana mkn2...Oh best2..teringt zman blaja dlu...

 ::UTM, Skudai.. KERANA TUHAN UNTUK MANUSIA
::Fakulti Sains Komputer & Sistem Maklumat. Tempat yg byk menggamit memori..

::Ade lg skudai parade ni..Pjg usia..penah gak le main bowling kt sni msa dh final year sbb msa tu skudai parade ni baru bkk kn.


 :: Yuhuu..i can see u...Plaza Angsa...
Kalau pegi Angsana nih tak makan rojak ni mmg tak sah..Tapi ade 1 lg yg sedap, kt plaza kotaraya JB..tp cam aku xde le merayau smpai ke town JB.. takat skudai je le..

 2/12/2011

Majlis akad nikah adik ipar kak andak pn berlangsung...

 ::Baby girl kak andak, Aishah Nafisah. Size america baby nih..Lahir je dh 4kg lps pantang je dh dkt 6kg occay!!!!...
 ::Kak andak, kak uda & uji
::Majlis pernikahan berlangsung..Tahniah utk Hanim dan pasangan...(err..lupa plak nma nye)

Malam tu xde apa nk buat, sbb mjlis kenduri berlangsung pd hari esok  nye di Dewan Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat. Jadi mlm tu kami pn apa lg..meronda2 ke Danga Bay je lh sbb tu je yg dkt di tambah plak bwk bdk2 kn..





::Seronok le bdk2 ni sbb dpt naik tram mengeliling Danga Bay..Jadi le sbb msa ni pn dh pukul 10 lbh..si Amir dh mula mngantuk dh..Masuk dlm kereta msing2 dh mula tidur termsuk la wafiq..


3/12/2011

Majlis kenduri kahwin pn berlangsung bertempat di Dewan Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat, Tampoi.. Dewan ni tak jauh dgn Plaza Angsana.



Lebih kurang pukul 2ptg kami pn gerak pulang ke KL sbb esoknya pd 4/12 ade konvo nabihah..Jd tidak le boleh berlama2 di JB...Begitu je le journey to the south aku utk kali ini...Insyllah pjg umur murah rezeki dtg lg..kakak sndiri pn ade kt sna, adalah sgt mustahil tak jejak JB lagi...

Sekian utk kali ini...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...