Iklaneka

Tuesday, April 12, 2011

Housing Loan - MRTA/MLTA vs Mortgage Life

SAlam semua....

Kali ni aku nk syer info psl housing loan plak utk yg bakal mmbeli rumah..INGAT!!! kwn2, pembelian rumah adalah satu komitment plg terbesar dlm hidup ini..sebab rata2 skang umh xde murah..kmudian tempoh loan utk rumah terlalu lah lama ye kwn2..20thn, 30thn dan sekarang ade bank yg offer smpai loan 40thn..Bayang kan ler!!! smpai tua ganyut pn loan umh ade lg..tp itu usah le dipkirkn sgt..klu kita ade proper planning in our financial loan 30thn pn bleh jd 15thn kn..sila refer sini. So kepada yg nk beli rumah plz..plz think wisely before made decision ya..

Info ni aku dpt dr semua forum. Credit to forumer tersebut yg sudi mmberi kn pendapatnya regarding this topik..

Selalu kita tengok bila kita meminjam dgn bank,bank ni require kita to take insurance for protection...kebaikannyer tentulah untuk mereka dan diri kita...tapi mostly lebih kepada bank sebab dier nak secure protection dari loan yang bank tu bagi...macam kita beli kereta,tiap2 tahun kene renew insurans...so sama jugak la dgn rumah...kene beli insurans tapi bukan kene bayar tiap2 tahun dgn bank. kalau ambil dgn bank dinamakan MRTA/MLTA. bole di bayar secara lump sum or masukkan dalam loan kita...normally 5% dari loan amount yang di pinjam. let's say pinjam RM300K, insurans adalah kurang lebih RM15K bergantung kepada umur. kalau masuk dalam loan total sumer dah RM315K...


Apa yang aku nak highlight kat sini...ramai orang main ambil jer MRTA/MLTA ni without knowing kebaikan ngan keburukan dier compared to mortgage life. nanti akan dibuat comparison.

Apa itu MRTA/MLTA?????

MRTA = Morgage reducing Term Assurance (cost 5% dr loan amount)
MLTA = Morgage Level Term Assurance
(cost 2X as much more compared to the premium MRTA)

Morgage Life = Individual life insurans / investment linked policy (bergantung kpd umur)

Berikut adalah perbezaan antara MRTA/MLTA dgn morgage life:-

1. Jika berlaku kematian orang yang diinsuranskan, MRTA/MLTA dan mortgage life ni akan tolong bayarkan rumah tu ....mean benefit nyer sama rumah tu free tak yah bayar lagi cuma beza dier mortgage life dibayar lebih banyak. wang selebihnyer dibayar kpd pewaris.

2. Tapi macammana pulak kalau dikesan kene penyakit kritikal ???...time tu mesti nak pakai duit banyak dan ader yang tak dapat bekerja....ishhkk3x...mintak dijauhkan...sebab mengikut world health organization (WHO) orang yang sakit lagi banyak pada yang mati dgn ratio dier 6:1...mean orang tu tak mati lagi ada 1 tapi menderita penyakit kritikal ada 6 orang...
kat sini la beza yang ketara iaitu time sakit2 tu la kene lagi bayar umah berbanding dgn mortgage life. so no question ask,mortgage life tu terus bayar pada bank and rumah tu free lagi...so maner kita nak free ker or dlm sakit2 tu bayar hutang lagi??? think again...

3. Disabilities atau kecacatan kekal lagi teruk pada penyakit kritikal. ratio WHO pun sama lebih kurang 6:1...in case happen MRTA/MLTA kater still kene bayar umah gak tak kira la ko cacat camner pun...berlainan plak dgn mortgage life, terus bayar pada bank and rumah tu jadi free lagi...

4. Orang selalu buat bende ni...kalau tak cukup duit or nak guna duit, refinance umah...so dpt la duit lebih topup beli keter baru lagi canggih...tapi hutang bertambah lagi... ..lain orang lain ragam ek...huhuhu...mengikut statistik bank negara...rakyat malaysia refinance umah 3 hingga 5 kali dalam seumur hidup meminjam tu...ni tak tipu ek...kater bank negara ne...
so bila kita refinance, kita kene beli lagi insurans MRTA/MLTA tu dgn premium lagi tinggi coz time tu umur dah bertambah...so rugi la..huhuhu...
tapi dgn mortgage life policy tu bole bawak ke hulu ke hilir tukar2 bank sebanyak maner korang nak refinance....mean xpayah ambil lagi insurans baru...so jimat kan kat sini...

5. cash value- kalau choose MRTA/MLTA practically No Saving, No Return and No Refunds. But dgn morgage life korang boleh pilih sama ada nak settle rumah awal or biar jer duit tu membiak...

so ini la kebaikan diantara MRTA/MLTA vs mortgage life....decision di tangan kita...but think wisely or before u olls made decision can compare and ask banker habis-habisan..we deserve for it utk tahu semua kn...bukan aper bank mesti la nak suruh kita ni ambil product dia kn???...ade pro and cons nye..KEWANGAN ANDA..ANDA YG MENENTUKANYA!!!!



sekian..

No comments:

Post a Comment

Ade ke yg sudi komen?Kalau sudi dipersilakan dgn berbesar hati :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...